Overeenkomstig haar statuten heeft het Belgisch Centrum voor Overleg van Bedrijfsrevisoren (BOBR) als doel “het bevorderen van professioneel overleg tussen bedrijfsrevisoren, zowel in België als daarbuiten”.
Binnen dit kader beschouwt het BOBR het als haar belangrijkste taak om de ontwikkeling van kleine en middelgrote auditkantoren in België te ondersteunen. Kleine en middelgrote kantoren (KMK's) worden gedefinieerd als alle auditkantoren, behalve de vier grote internationale en multidisciplinaire kantoren.
Het BOBR is van mening dat de ontwikkeling in België van middelgrote kantoren, die tientallen revisoren kunnen hebben, enerzijds en de ontwikkeling van kleine kantoren, die slechts één revisor kunnen hebben, anderzijds niet alleen verenigbaar maar ook wenselijk zijn: een open markteconomie zoals België moet een hoge mate van Europese integratie bieden, evenals een verscheidenheid aan keuzes en mogelijkheden voor cliënten, die zelf ook divers zijn. Het is ook met deze doelstelling en geest in gedachten dat het BOBR de belangen van KMK’s verdedigt ten opzichte van de vier grote internationale en multidisciplinaire kantoren, in een constructieve benadering die openstaat voor een verscheidenheid van oplossingen voor cliënten.
Naast de gemeenschappelijke waarden die alle KMK’s delen, zoals integriteit, bekwaamheid, onafhankelijkheid en kwaliteit, moet de ontwikkeling van middelgrote en kleine ondernemingen worden afgestemd op elkaar, met respect voor hun respectieve verwachtingen en groeisnelheden.
Middelgrote kantoren verwachten doorgaans een actieve rol te spelen in internationale standaardisatie, het toezicht op de toepassing ervan, en soms ook in de ontwikkeling van auditinstrumenten samen met hun netwerk- of alliantiepartners. Kleine kantoren daarentegen hopen dat de menselijke en financiële kosten van beroepsmatige veranderingen voor hen beheersbaar en dus proportioneel blijven.
Concreet wil het BOBR deze actie ten voordele van al haar leden, ongeacht hun grootte, vertalen naar de volgende actielijnen: